Turneja: Poljska u našem srcu!

srijeda, 7. lipnja 2023.
Turneja: Poljska u našem srcu!

Folklorni ansambl Jedinstvo ovacijama dočekan u Poljskoj!

FA Jedinstvo Split oczarował publiczność!

Tako barem pišu portali…

https://www.dalmacijadanas.hr/folklorni-ansambl-jedinstvo-ovacijama-docekan-u-poljskoj/

https://gminaboleslawiec.pl/5560/fa-jedinstvo-split-oczarowal-publicznosc.html

U prvoj (tako barem za sad izgleda) „normalnoj” godini nakon pandemije ostvarili smo i drugu turneju. Nakon Vukovara i manifestacije „Svi zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ na red je došlo i gostovanje izvan granica Hrvatske. Poslije Riminija u Italiji i San Marina prošle godine u svibnju, ovog lipnja naša destinacija bila je Poljska. Članovi našeg uvijek mladog ansambla, ovaj put njih 33, koji s entuzijazmom i ponosom gdje god se pojave prezentiraju svoj rodni Split, oduševili su svojim izvedbama u poljskom gradu Bolesławiec gdje su od 1. do 5. lipnja kao posebni gosti održali 3 koncerta u sklopu manifestacije „Festa Chorwacka” - Festival hrvatske kulture u Poljskoj.

Posebno upečatljiv koncert naš ansambl i orkestar ostvario je u Gradskom kazalištu u Bolesławiecu pred prepunim gledalištem, dok je nastup na gradskom stadionu bio popraćen ovacijama 5.000 gledatelja koji su nas čak 3 puta pozivali na bis.

Inače Veleposlanstvo RH u Poljskoj je u dugogodišnjoj suradnji s gradom Boleslawiecom te je na dosadašnjim izdanjima Festivala južnoslavenskih i europskih kultura surađivalo s uglednim hrvatskim umjetnicima.

Ovogodišnji Festival po prvi put održan je u novom formatu koji je posvećen samo jednoj europskoj zemlji, a upravo je Hrvatskoj i Jedinstvu ukazano to povjerenje da budu nositelji novog iskoraka u zbližavanju europskih naroda.

Valja napomenuti da su gospodarstvo Hrvatske u sklopu manifestacije predstavljali predstavnici Koprivničko-križevačke županije na čelu sa županom Darkom Korenom, dok je veleposlanik RH u Poljskoj g. Tomislav Vidošević svojom nazočnošću potvrdio ogromni značaj ovog događaja.

Pored obveza na turneji u laganom ritmu, ekipa je organizirano posjetila svjetski poznatu tvornicu keramike Milena, uz stručno vodstvo znamenitosti grada Bolesławieca, a večernji sati su bili rezervirani za opuštanje u „našoj kućici” ispred hotela. Dakle, ocjena turneje - odličan 5.

A kad je tako sve bilo u superlativima onda niti povratak 35 članova Jedinstva (u međuvremenu su i naši vozači Žele i Stipan postali dio Jedinstva) u Split 6. lipnja u 3 sata ujutro, nakon 20 sati vožnje autobusom, nije bio nikakav problem.

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024