Škola mandoline i gitare

Slično kao i u slučaju škole folklora, Jedinstvo stavlja naglasak na rad s djecom i u formi školu mandoline i gitare. Veliki broj amaterskih i profesionalnih glazbenika je svoj prvi susret s glazbom doživio baš u Jedinstva, a mnogi koji su izašli iz škole mandoline i gitare su svoju daljnju izobrazbu i sviračke vještine kasnije usavršili u glazbenim školama te nastavili glazbenu karijeru u najrazličitijim bendovima.Škole gitare i mandoline obučava svoje učenike za notno sviranje različitih instrumenata po različitim dionicama, njegujući pritom višeglasni orkestralni zvuk, a iz koje se nakon godina glazbene obuke stvaraju mladi glazbenici s otvorenim vratima k svijetu glazbe te ujedno zadovoljavaju potrebe A orkestra Jedinstva.

Upis

Program

Po planu i programu sva muzička materija je raspodjeljena na tri godine u kojem periodu bi početnik trebao postati glazbeno pismen. Godina marljivog rada kulminira velikim završnim koncertom škole folklora, mandoline i gitare u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje polaznici imaju priliku pred svojim najmilijima demonstrirati vještine i znanja koja su svojim radom i trudom usvojili tijekom protekle školske godine.

Tijekom prve godine polaznici stječu osnovno znanje o pojmovima glazbe (muzički ključevi, nazivi nota, vrijednost nota, stanka, mjera, takt, dinamičke oznake). Slijedeća etapa je pravilno držanje instrumenta, upoznavanje sa notnom skalom instrumenta, pravilno izvođenje notnog zapisa te učenje raznih akorda i ritmova. Nastavnim planom predviđeno je svladavanje tri kola - stari splitski plesovi, plesovi otoka Korčule te završno kolo iz opere "Ero s onoga svijeta".

U drugoj godini spoznaja o polaznicima i njihovim afinitetima ima za cilj njihovo usmjeravanje prema različitim instrumentima. Važno je naglasiti da učenici većinom donose gitare, a svi ih, nažalost, ne mogu svirati u orkestru. Stoga se u ovoj se godini učenici upoznavaju i s drugim vrstama instrumenata.

To su primovi, bas-primovi i bugarije. Ovi instrumenti se razlikuju po skali i potrebno ih je svladati kako bi se naučila nova tri kola - Splet plesova sjeverne Hrvatske, Plesovi Hrvata Bunjevaca te Međimurski plesovi.

Nakon što su ovladali čitanjem nota kao i tehnikama sviranja, u trećoj godini se stavlja naglasak na orkestraciju. S učenicima se radi i individualno i kolektivno jer se sada sviraju originalni aranžmani višeglasja. Izvode sefolklorne skladbe složenijeg izričaja, ali i domaće i strane popularne i rock stvari koje u mandolinsko–tamburaškoj orkestralnoj izvedbi dobivaju sasvim novo ruho.

Sve to služi kao pažljivo osmišljena priprema za A orkestar gdje je sviračima potrebna kondicija za točno i precizno sviranje cjelovečernjih koncerata, a kao potvrda kvalitete na kraju škole mandoline i gitare dobiva se i službena diploma o njenom uspješnom završetku.

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2021