Škola folklora

Jedinstvo je odavno prepoznalo važnost rada s djecom i uspostavljanja kvalitetne folklorne plesačke baze pa se stoga u našem djelovanju posebno stavlja naglasak na rad s mladima kroz pažljivo organiziranu školu folklora, odnosno školu mandoline i gitare, iz kojih se nakon godina plesnog, pjevnog i glazbenog obrazovanja odgajaju kvalitetni mladi ljudi, svjesni svog kulturnog naslijeđa i puni poštovanja prema njemu.Upisom u školu folklora Vaše će dijete steći mnoštvo novih prijatelja, a naše voditeljice marljivo rade kako bi se na zabavan i primjeren način, uz puno smijeha i raznih igara upoznala hrvatska kulturna baština, ali i sudjelovalo u odgoju Vašeg djeteta, usađujući im pritom vrijednosti, kao što su radne navike, prijateljstvo, jednakost, poštenje i odgovornost, koje trajno ostaju.

Upis

Cijena škole i način plaćanja

Cijena škole folklora iznosi 200 kuna mjesečno. Škola se plaća do 20. dana u mjesecu za tekući mjesec. Uplata se obavlja isključivo uplatnicom na žiro-račun Društva. Ukoliko uz polaznika još jedan član obitelji pohađa bilo koju sekciju unutar Društva, odobrava im se popust na cijenu školarine te zajednička cijena iznosi 300 kuna.

Putovanja i nastupi

Dječje skupine budućnost su našeg društva. Stoga se prema njima odnosimo s posebnom pažnjom. Da su im svjetla pozornice prirodno okruženje pokazali su nemali broj puta kada su na nastupe odlazili upravo oni najmlađi.

Redovito sudjelujemo na manifestacijama u našem gradu, pa nas tako možete vidjeti u prosincu na nastupima povodom Božića i Nove godine, na manifestaciji "Neka Riva u cviću pliva" i povodom blagdana Sv. Duje te dana Grada u svibnju, zatim na "Kulturno-umjetničkim igrama mladih Hrvatske" u Lori koje se održavaju u lipnju, "Malom Splitu" i smotri folklora u Muću "Stara škrinja je otvorena" u srpnju i raznim drugim. Svake godine s puno srca poklanjamo i jedan poseban proljetni nastup domovima Lovret, Slava Raškaj i Maestral na poljani Grgura Ninskog u Getu.

Za njihov vrijedan rad, nagrađeni su s putovanjima – mini-turnejama – po Hrvatskoj od čega ističemo putovanja u Moslavinu, točnije mjesto Križ, gdje nam je domaćin bio KUD Graničar kojeg su naša djeca posjetila 2010. i 2012. godine, za što smo im se odužili ugostivši ih nekoliko godina zaredom u lipnju, održavajući pritom stečena prijateljstva i međudruštvene odnose.

Ljeto, kada nema škole i nema briga, je idealno za putovanja pa rado ističemo ljetnu turneju po mjestima otoka Brača iz 2010. gdje smo postali gotovo standardni gosti pa smo u ljetnim blagodatima Sumartina i Selca uživali i 2014. i 2015. Na putovanjima se trudimo obići razne usputne znamenitosti, ali i dobro se zabaviti uz igru i ples.

Posebno se ponosimo što smo na Županijskoj smotri dječjeg folklora u Muću "Stara škrinja je otvorena 2013." među svim sudionicima upravo mi odabrani za društvo koje će na državnoj smotri dječjeg folklora u Kutini u listopadu 2013., predstavljati Splitsko-dalmatinsku županiju, odakle smo se u konkurenciji 18 KUD-ova iz cijele Hrvatske vratili s osvojenom zlatnom medaljom i titulom najboljeg dječjeg ansambla u Hrvatskoj. Presretnoj djeci i njihovim voditeljicama je po povratku u Split priređen svečani doček ispred prostorija Društva, a kao pobjednicima ukazana im je velika čast pozivom na "Dječje vinkovačke jeseni" 2014., dječji ekvivalent najvećoj folklornoj manifestaciji u Republici Hrvatskoj.

Kao što vidite, ne mirujemo. Jer su djeca vrijedna toga. Jer je njihov osmijeh naše pogonsko gorivo. Jer će jednog dana oni biti koji će nositi ''Jedinstvo'', upravo onako kako se to radi već generacijama i tako 95 godina...

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024