Mala, velika izložba: ''Splitsko Jedinstvo''!

utorak, 7. svibnja 2019.
Mala, velika izložba: ''Splitsko Jedinstvo''!

U godini velike obljetnice za nas nema odmora.

Nakon uspješne organizacije 17.festivala folklorne koreografije održanog krajem ožujka u prepunom HNK Split, pred nama je prva od dvije predviđene izložbe u slavljeničkoj godini. Pod simboličnim nazivom SPLITSKO JEDINSTVO, odabrane fotografije predstavljaju svojevrsnu povezanost splitskih sportskih i gradskih simbola, ovaj put sjedinjenih sa vječito mladim splitskim 100-godišnjakom. Izložba će se uz prigodni kraći program otvoriti dana 8.5. (srijeda) u 19:30 u kafiću ODMAH IZA, koji se opet znakovito nalazi 'odmah ispred' prostorija Jedinstva koje ćemo, po svemu sudeći, uskoro na žalost morati zauvijek napustiti.

Na otvaranju izložbe se pored uzvanika očekuju i fotomodeli odnosno akteri samih fotografija: prvotimci Hajduka, KK Splita, vaterpolisti Jadrana i veslači Gusara, mačevaoci Splita i ragbijaši Nade, sestre Zaninović, legendarni rukometaši Ivano Balić i Petar Metličić, ultramaratonka Nikolina Šustić, a iz opravdanih razloga izostati će još jedan od aktera, velikan svjetskog alpinizma Stipe Božić koji je, gle čuda, ovih dana u Nepalu.

Kao svojevrsni produžetak foto-projekta stvaranja slavljeničkog kalendara za 2019. godinu, ova izložba objedinjuje svu vrijednu slikovnu građu koja najzad nije ušla u konačnu verziju, podvučenu zajedničkom notom sporta kao nečeg prepoznatljivog splitskog.

U dvije riječi, zahvaljujući velikom broju zaista kvalitetnih alternativnih kadrova i 'behind the scenes' slika koje su nastale mimo planiranih scenarija, nije bilo teško shvatiti kakvo zlato imamo u rukama. Nismo ih htjeli arhivirati u škafetin povijesti, već smo preuzeli „slatke brige“ odabrati najbolje od najboljih i prikazati ih široj javnosti.

U objektivu g.Tomislava Bekavca našla su se tako sportska imena koja su upisala Split na sportsku kartu Svijeta, dočim im je život i duh udahnula vješta obrada g. Zorana Bakovića.

Svim akterima neizmjerno zahvaljujemo na nesebičnoj suradnji, a Vas pozivamo da uživate u izložbi te nas pratite i dalje u ovoj, za nas velikoj, godini proslave stogodišnjice KUD-a Jedinstvo.

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024