Kronika Jedinstva

1919. - 1941.

po splitskim kaletama, pjacetama, ispred dvora, oduvijek je odzvanjala pjesma splitskih težaka, vrijednih žena, splitske mladosti...

Nakon završetka prvog svjetskog rata u izmorenom i napaćenom splitskom puku traži se način za povratkom u miran i staložen život. Po splitskim kaletama, pjacetama, ispred dvora, oduvijek je odzvanjala pjesma splitskih težaka, vrijednih žena, splitske mladosti, pa ne čudi da je i u tim teškim godinama baš 1919. godine nakon završetka velike svjetske drame, osnovan prvi splitski mješoviti zbor, preteća svih nadolazećih generacija Jedinstva.

Prvi zbor Jedinstva

1919. godina - Prvi zborovi kulturno - umjetničkog društva Jedinstvo, ženski, muški i mješoviti

Plakat sa prvog povijesnog nastupa 20. prosinca 1919.

Nedugo nakon toga osniva se i prvi tamburaško-mandolinski orkestar u kojemu su svirali naši djedovi, pradjedovi..... Daleka je to prošlost iz koje nema puno pisanih tragova, ali čuvaju se fotografije, notni zapisi, uspomene. Generacije su potom pamtile i prenosile pjesmu i nježne zvukove glazbe, okupljali se, družili. I tako sve do novog svjetskog rata. Jer, moralo se je obraniti.

Tamburaški orkestar iz prvih godina

1919. godina - Tamburaški orkestar iz prvih dana Jedinstva
 

1950-te

U razdoblju nakon završetka 2.svj.rata obnavljaju se nekadašnja pjevačka društva, orkestri, a početkom 1950-ih započinje sa radom i folklorna sekcija KUD-a Jedinstvo.

Zbor Jedinstvo

1945. godina - Nastup na proslavi 1.svibnja - Zbor KUD-a Jedinstvo na Prokurativama

1946. godina - Dramska sekcija Jedinstva

1946. godina - Dramska sekcija Jedinstva u predstavi ''Ribarske svađe''

Prve svoje nastupe zabilježili su po narodnim svečanostima, skupovima, ratnim brodovima savezničkih snaga... Tih godina folklorno plesni izričaj postaje sve popularniji među mladim Splićanima.Slijede nastupi na domaćim pozornicama, kao i prva gostovanja u zemlji i u inozemstvu.

Vrličko Kolo

1952. godina - Vrličko kolo - Nastup na američkom ratnom brodu Salem

U tim vremenima u društvu djeluju pored folklorne, još i dramska sekcija, zbor, pa čak i limena glazba. Jedinstvo je od samog početka djelovanja bilo i ostalo pravo, iskonsko društvo mladih, radnika i puka ovoga grada. Oduvijek je KUD Jedinstvo bio i ostao društvo svoga grada – Splita.

1956. godina - Turneja po Bosni i Hercegovini

1956. godina - Turneja po Bosni i Hercegovini

1960-te

U slijedećem desetljeću ''pada'' i drugi kontinent- Afrika. Nižu se turneje i nastupi u Engleskoj, Italiji, Bugarskoj i Belgiji, krstarenje Mediteranom, posjet Egiptu te prva natjecanja. Prva međunarodna nagrada stiže iz Francuske, osvajanjem 3.mjesta na Olimpijadi folklora u Dijonu 1964.godine. Vrhunac i te generacije plesača, plesačica i svirača, bio je nastup 1965-te na velikom međunarodnom festivalu folklora u Veliko Britaniji, točnije Walesu, u gradu Llangollenu.

Llangollen 1965. godina

1965. godina - Llangollen, Pobjednička ekipa

Sa koreografijama Vrličkog kola i dubrovačke poskočice Linđo osvojeno je 1. mjesto, u velikoj konkurenciji brojnih zemalja. Taj uspjeh postaje ključna točka svih razgovora u Jedinstvu godinama nakon toga. Ogroman uspjeh KUD-a Jedinstvo odjeknulo je među ljubiteljima folklora, naročito u Velikoj Britaniji, gdje Jedinstvo sljedeće godine kao pobjednik Llangollena dobiva poziv za nastupe u poznatom Royal Albert Hallu u Londonu, i to 6 dana zaredom, a nakon toga snima samostalnu emisiju u Cardiffu (Wales) za tamošnju televizijsku kuću TWW.
Novi uspjeh stiže 1968. godine kada se osvaja 1. mjesto na međunarodnom folklornom natjecanju u Salernu (Italija), što je još jedna potvrda kvalitete generacije Jedinstva šezdesetih.

Emisije o folkloru iz Hrvatske u izvođenju Jedinstva snima i BBC. Kad već spominjemo TV kuće moramo se pohvaliti da smo nastupali u direktnim prijenosima i snimkama CNN-a, ZDF-a, RAI, njemačkog RTL-a, TVE, HRT-a, južnokorejskog KBS-a itd..Kroz društvo prolaze i klape, muške i ženske. Neke od njih poput Kantadura postale su poznate, a iz nekih nastaju i legendarne klape kao što je kultna Lučica. Malo je poznato da je na prvom izdanju legendarnog Festivala dalmatinskih klapa u Omišu 1967. nastupila i muška klapa Jedinstvo koju je vodio doajen klapskog izričaja Ljubo Stipišić Delmata, te odmah osvojila brončano odličje. Već naredne godine klapa Jedinstvo osvaja 2.mjesto, a vrhunac postiže 1969. osvajanjem 1.nagrade na Omiškom festivalu. 

1970. godina - Muška klapa - Middlesbrough, Velika Britanija

1970. godina - Muška klapa Jedinstva, Kantaduri - Middlesbrough, Velika Britanija

1970-te

To desetljeće nosi procvat turizma na Jadranu, pa se i Jedinstvo našlo u promociji te najznačajnije grane naše privrede. Nastupi na terasama hotela i trgova u Tučepima, Trogiru, Makarskoj, Bolu, Podgori, naravno i Splitu, te legendarnim Brelima, doprinjeli su daljnjoj promociji Jedinstva.

Naravno, dokazujemo se i na međunarodnom planu. 1970-te godine osvojeno je 1. mjesto na festivalu folklora u Middlesbroughu, V.Britanija, a odmah zatim i 2.mjesto na Olimpijadi folklora u Dijonu 1971.godine. Sada Dijon već postaje preokupacija i želja za prvim mjestom postaje cilj svih sljedećih generacija. Osvajanjem 1.mjesta na Concorso folkloristico Internazionale ''Castello di Gorizia'', nastavlja se zlatni niz, sada u izvedbi nove generacije Jedinstva.

1970. godina - Folklorni ansambl, 1.mjesto - Middlesbrough, Velika Britanija

,2. Mjesto - Dijon, Francuska

1971. godina - 2. Mjesto - Dijon, Francuska

Bruxelles, Belgija

1976. godina - Bruxelles, turneja Belgija

Mnogobrojna događanja kao što su gostovanja u Belgiji, Italiji, Njemačkoj, Bugarskoj, snimanja dokumentarnih reportaža, kalendara, kao i uvođenje novih koreografija na repertoar Jedinstva obilježila su ovo desetljeće, dok je sve kulminiralo nastupom na svečanostima 8.Mediteranskih igara u Splitu 1979.godine i nastupom pred 50.000 gledatelja na prekrasnoj novootvorenoj Poljudskoj ljepotici.

1979. godina - Mediteranske Igre u Splitu

1980-te

Donose vrhunac nadanja i želja dotadašnjih generacija društva, osvojen je treći kontinent-Sjeverna Amerika. 1982. godine KUD Jedinstvo odlazi na 45-dnevnu turneju u SAD i Meksiko gdje nastupa na pozornicama Chicaga, Knoxvillea, Phoenixa, Denvera, Dallasa, Santa Fea, San Francisca, Los Angelesa... Nakon ove velike turneje dolazi do smjene generacija, ali želja za dokazivanjem ne jenjava, već naprotiv, jača.

San Francisco, turneja po SAD-u i Mexicu

1982. godina - San Francisco, 45-dnevna turneja po SAD-u i Mexicu

Vrhunac turizma u Hrvatskoj donosi nebrojeno mnogo nastupa tijekom sezone, da se dešavaju nastupi i 12 dana zaredom ili čak dva puta dnevno. Padaju i rekordi u broju nastupa pojedinih plesača na koncertima, nižu se po nekoliko turneja godišnje. Mandolinsko-vokalna grupa dobiva 1986. godine poziv naših iseljenika za posjet Australiji (naš četvrti kontinent), te odlazi u Sydney i Melbourne na trotjednu turneju. Ansambl odlazi na gostovanja i natjecanja u Grčku, Italiju, Austriju. Nagovještaj velikih mogućnosti folklorne sekcije vidio se nakon osvajanja 3.mjesta na Festivalu Concorso Internazionale folkloristico Castello di Gorizia 1987., prigodno nazvano ''Coppa dei Campioni'', koji je okupio 20 dotadašnjih pobjednika tog natjecanja. 
A onda dolazi 1989. godina i Turska, Bursa (Azija, peti kontinent), te ''Zlatni Karagoz'' kao nagrada za osvojeno 1.mjesto , koji označava početak novog niza osvajanja najsjajnijih odličja ove zlatne generacije Jedinstva.
Na natjecanju 14 vrhunskih ansambala iz cijelog svijeta, Jedinstvo pobjeđuje ispred Rumunjske, Rusije, Bugarske, Meksika, Mađarske...

,

1989. godina - Osvajači Zlatnog Karagoza u Bursi - na povratku između dva kontinenta, Bospor - Istanbul

Mjesec dana nakon Burse, konačno je ''pao'' i Dijon. Na „Olimpijadi folklora“ 1989. godine, folklorni ansambl je osvojio Grand Prix publike, te na taj način i službeno ušao u krug elitnih svjetskih folklornih društava. Nakon osvajanja 3. mjesta u konkurenciji stiliziranog folklora, završni dan  je donio natjecanje svih 48 ansambala - sudionika Festivala. Tada je proradio ''dišpet'', i osvojen je trofej koji predstavlja najveći uspjeh u povijesti Jedinstva.

1989. godina - Dijon, Francuska - Šampioni i Grand Prix, Olimpijada folklora

Tih godina u društvu djeluje i najbolja mješovita klapa, koja snima više nosača zvuka, kao i mješoviti pjevački zbor. Obje vokalne sekcije ostvarile su niz uspješnih nastupa i samostalnih turneja.

1990-te

U 90-ima kao rezultat prethodnih uspjeha, na poziv organizatora međunarodnog folklornog festivala „Seoul '90“, kao jedan od rijetkih europskih ansambala, KUD Jedinstvo zastupa Europu u dalekoj Aziji - Južnoj Koreji. Za vrijeme turneje nastupa zajedno s još devet svjetskih ansambala u Seoulu, Busanu i Daeguu.

Nedugo zatim, Domovinski rat odveo je brojne članove Jedinstva dragovoljno u redove snaga za obranu Hrvatske. Time se ne prekida rad društva, dapače. Sa još većim motivom pristupa se probama, ponekad i u teškim uvjetima, ali ide se dalje.Brojni humanitarni koncerti i promicanje istine o ratu u Hrvatskoj obilježili su početak desetljeća. Sljedeći cilj je mitski Llangollen i pokušaj nove generacije Jedinstva da poluči uspjeh svojih prethodnika. I konačno: u Velikoj Britaniji 1992. godine, u teškim vremenima za Republiku Hrvatsku, s ponosom je zavijorena hrvatska zastava na pobjedničkom postolju – 1.mjesto sa 96 bodova (od 100) i veličanstveni doček u Splitu nakon 3 dana puta. Prvi je to put da je jedan hrvatski KUD na međunarodnom natjecanju zavijorio hrvatski stijeg pobjednika. O veličini i značaju natjecanja u Llangollenu dovoljno govori činjenica da se legendarni festival održava pod visokim pokroviteljstvom kraljice Ujedinjenog Kraljevstva, a velika pobjeda zlatne generacije ''Jedinstva'' je bila još slađa jer je Njeno Veličanstvo  Elizabete II, upravo te 1992. godine nazočila zatvaranju ove velike manifestacije.

Llangollen 1992. godina

1992. godina - Llangollen, Pobjednička ekipa

No najveća stvar u ovom desetljeću je vizionarska ideja, proizašla iz potrebe da Jedinstvo dugoročno samo sebi osigurava nove naraštaje Jedinstenih plesačica i plesača, sviračica i svirača, pjevačica i pjevača. Tako je godine 1991. osnovana naša sada već čuvena Škola folklora, gitare i mandolineTijekom godina škole su izrasle u rasadnik mladih članova Jedinstva koji u današnje vrijeme čine 95 % sastava sadašnjih A ansambala društva. Kao logična posljedica neprestanog stvaranja novih plesačica i plesača, 1999 godine stvoren je i Dječji folklorni ansambl sastavljen od najtlalentiranijih završenih polaznika Škole folklora. Od tada ovaj ansambl je neizostavni dio plesne sekcije i kroz njega su se stvarali mnogi ne samo članovi prvog folklornog ansambla društva, nego i mnogi budući voditelji sekcija pa čak i članovi uprave KUD-a.
U međuvremenu tijekom ove dekade povijesti Jedinstva osvajaju se brojne nagrade na međunarodnoj sceni: ponovno Middlesbrough (7odličja, četiri 1.mjesta), pa Južna Afrika - Johannesburg 1.mjesto, Zakopane - Poljska, Zakopane 2.mjesto...

Middlesbrough 1995. godina

1995. godina - Middlesbrough, Velika Britanija - Pokupili sve (4 prva mjesta, 2 druga i jedno treće)

Pored toga u zadnjem desetljeću prošlog stoljeća društvo gostuje u Danskoj,Belgiji, Nizozemskoj, Italiji, te već spomenutoj egzotičnoj Južnoj Africi.

U društvu po prvi put djeluje i Djevojački zbor, koji 90-ih osvaja niz nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima (Varaždin, Split, Vatikan).

Sun City, festival u Južnoj Africi, Johannesburg

1995. godina - Sun City, festival u Južnoj Africi, Johannesburg

Mandolinski orkestar 90-ih je najbolji i najmasovniji u povijesti Jedinstva. Vrhunski glazbenici, solisti-virtuozi i maestro održavaju nezaboravne koncerte, od kojih treba izdvojiti koncert u blokiranom gradu Dubrovniku, te brojne osvojene nagrade i nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu.

U zadnjem desetljeću prošlog stoljeća društvo još gostuje u Danskoj, Engleskoj, Belgiji, Češkoj, Italiji , Španjolskoj te Južnoj Africi. Ovdje treba izdvojiti da je Jedinstvu pripala i ta čast da predstavlja Hrvatsku na prvoj CIOFF-ovoj World Folkloriadi održanoj u nizozemskom Brunssumu 1996.

1991. godina - Mandolinski orkestar - Remiremont, Francuska

1991. godina - Mandolinski orkestar - Remiremont, Francuska

21.stoljeće

Početak novog stoljeća 2000-ta godina i odmah – povratak u Egipat nakon 30 godina. Gostovanje na Festivalu folklora u Ismailiji, posjet Kairu, piramide...

Festival folklora u Ismailiji

2000. godina - Festival folklora u Ismailiji, Kairo, Luxor

Početkom dvijetisućitih, u društvu  djeluje i talentirana ženska klapa, koja unatoč tome što je ostala na okupu samo nekoliko godina, svoj talenat uspijeva potvrditi osvajanjem nagrade stručnog žirija na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2002.

Mukotrpni rad i neupitna kvaliteta vode društvo na natjecanja i gostovanja u, Španjolsku(Cantonigros 3.mjesto) a zatim i Austriju i Italiju. 2004. Godine Jedinstvo je u Split donijelo nagradu za 1. mjesto s međunarodnog festivala "Music World" u talijanskom Fivizzanu, a u idućoj godini predstavljalo je Hrvatsku na "Europäische Jugendwochen" u Burg Ludwigsteinu u Njemačkoj, na „Méditerranée En Fête" u francuskom Vierzonu, na prezentaciji grada Splita u Anconi i na Festivalu folklora "Turgutreis" (Bodrum) u Turskoj.

Festival Fivizzano, Italija

2004. godina - Međunarodni festival "Music World" u Fivizzanu, Italija

U međuvremenu nas 2004.godine prima i predsjednik Republike Stjepan Mesić u svom uredu u Zagrebu, a potom nas i posjećuje u našim prostorijama povodom 85-te obljetnice osnutka društva. Prije toga još smo dobili i povelju Republike Hrvatske, te nagrade grada Splita i Splitsko-dalmatinske Županije.

Prijem kod predsjenika Republike Hrvatske

2004. godina - Prijem kod Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića

U 2006. godini KUD predstavlja Hrvatsku na Svjetskom sajmu turizma u njemačkom gradu Dresdenu gdje održavaju devet koncerata, zatim na festivalima u Petini (Italija) i St. Gironsu (Francuska), a u zemlji se izdvaja koncert na godišnjem susretu njemačke Udruge autobusera - RDA u Zadru, koncert za članove francuske međunarodne korporacije Vinci Grupa u prekrasnom ambijentu splitskih Prokurativa, koncert na jedrenjaku-cruiseru Club Med2 i stalni tjedni nastupi za goste Bluesun grupacije u hotelima Maestral i Alga u Brelima i Tučepima.
Godina kulminira izvedbom „Starih splitskih plesova“ na prvom u nizu grandioznih spektakala klapske pisme „Ne damo te, pismo naša“ na poljudskom stadionu u Splitu pred 20,000 ljudi, ovjekovječenom na službenom DVD-u.

Iskusnom ansamblu pojačanom novim mladim snagama, godine koje slijede donose turneje u Nizozemsku, Njemačku, Italiju, Francusku i Tursku što sve služi kao uvertira iznimno uspješnoj 2009. godini.U godini proslave 90-te obljetnice društva, kao jedan od bivših pobjednika, Jedinstvo je pozvano u Dijon na „odmjeravanje snaga“ sa ostalim pobjednicima Fetes de la vigne- Olimpijade folklora, u prethodnih dvadeset godina. Kruna rada ove generacije stiže u formi srebrne medalje u kategoriji izvornog folklora osvojene u žestokoj konkurenciji 15 vrhunskih folklornih društava iz cijelog svijeta. Po povratku u Split ansamblu je pripremljen spektakularni doček, a iznimno uspješna 2009. okrunjena je nagradama grada Splita i naše Županije. Iste godine Mandolinski orkestar ponavlja 2008., i ponovno uzima 1.mjesto u Imotskom, na međunarodnom Festivalu Mandolina Imota.

Dijon, Francuska

2009. godina - Srebrna medalja, Dijon, Francuska

Kao šlag na torti svečanosti povodom 90 godina KUD-a, u prosincu je održan spektakularni dvosatni gala koncert pred preko 4000 gledatelja u velebnoj Spaladium areni. Uz sudjelovanje više od 200 izvođača svih generacija KUD-a, koncert je kamerama HRT-a zabilježen na službenom DVD-u Jedinstva, a tom prigodom premijerno je izvedena i obnovljena koreografija – "Prigorski plesovi".

Spaladium arena, proslava 95 godina društva

2009. godina - Spaladium arena, proslava 90 godina društva.

2010. - ...

Već smo u drugom desetljeću 21. stoljeća i dolazi lagano do prirodne smjene generacija u Jedinstvu. Nakon velikih dosega većina starijih članova odlazi u zasluženu folklornu mirovinu, no zahvaljujući sjajnom radu mlađih sekcija, prijelaz prolazi bezbolno, a novi članovi donose svježinu i novi entuzijazam.

Njihov trud nagrađen je novim gostovanjima, poput odlazaka na Festivale - smotre u Češku, Makedoniju, Albaniju,"Zlatnu sopelu" u Poreču.... U vrijeme sveopće ekonomske krize, sjajna vijest za naš KUD je potpisani novi višegodinji ugovor s Grand Circle Cruise Line kompanijom na čijim cruiserima Jedinstvo već niz godina izvodi koncerte za goste cruisera koji dolaze iz svih krajeva svijeta.

O visokoj kvaliteti našeg folklornog sastava govori i činjenica da je Folkorni ansambl Jedinstva, unutar posljednih desetak godina, angažiran u HNK-Split kao dio stalne postave u svim izvedbama opere "Ero s onog svijeta", izvodeći završno kolo istoimene opere.

Turneja u Albaniji i Makedoniji

2011. godina - Tirana, turneja u Albaniji i Makedoniji

Poziv za nastup na otvorenju 47. Vinkovačkih jeseni 2012., koje je išlo u izravnom prijenosu Hrvatske radiotelevizije, Jedinstvu je ukazana velika čast, a prvi odlazak u povijesti na turneju u daleku Rusiju obilježio je početak ovoga desetljeća. Da se s mladima u Jedinstvu radi dobro, potvrdio je naš Dječji anasambl koji je proglašen 2013. godine, najboljim mladim folklornim ansamblom u državi, na 11. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, održanom u Kutini.

A ove 2014. počelo je sa 2. mjestom našeg mladog orkestra na Festivalu Mandolina Imota, održan je završni koncert škole folklora, gitare i mandoline u HNK, u srpnju je turneja u Francusku, nakon toga ljetni koncerti na splitskoj Rivi, ali i u nizu drugih gradova na Jadranu.....

Turneja u Rusiji

2012. godina - Kazan, Tatarstan, turneja u Rusiji

2013. godina - Stražnice, turneja u Češkoj

Kroz povijest Jedinstva prošle su generacije i generacije splitske mladosti. Danas Jedinstvo broji više od 450 članova u plesnim, glazbenim i pjevačkim sekcijama svih uzrasta od škole folklora, manodline i gitare, preko pripremnog i prvog ansambla i orkestra, dječjeg ansambla i ansambla veterana.

S ponosom ističemo kako su u našim redovima ponikli brojni veliki umjetnici i poznate osobe: Josip Hatze, Boris Papandopulo, Silvije Bombardelli, Ana Roje, Đeki Srbljenović, Vinko Lesić, Ljubo Stipišić, Branko Šegović, Ivica Čikeš, Božena Svalina, Aco Bočina, Vladimir Beara, Ratomir Kliškić, Rajimir Kraljević.... Mnogi danas ugledni građani, glumci, režiseri, profesori, doktori i sportaši potekli su iz društva ''iza teatra'', iz kojeg i danas dopire pjesma mladosti, veselje i druženje. Jedinstvo je društvo koje i danas radi samo zbog ljubavi svojih članova prema folklornoj baštini koja se prenosi generacijama, jer smo svjesni da njegujemo ono najvrijednije u jednom narodu – nacionalnu kulturnu baštinu koju je priznao i svijet kroz UNESCO-ovo uvrštavanje u nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva.

A da ljubav može generacijama pokretati nešto dobro, najbolje svjedoče članovi današnjeg Jedinstva koji su djeca, unuci, pa i praunuci naših veterana i uspješnika iz nekih davnih godina. Jer, jednom član Jedinstva, ostaje to zauvijek u srcu i privrženosti amaterskoj pjesmi i plesu.

I tako iz desetljeća u desetljeće, približili smo se našem prvom stoljeću!

U međuvremenu valja nam ove godine obilježiti 95. godina djelovanja i rada, pa će se idućih mjeseci ispisivati nove stranice kronike Jedinstva ... Za neku novu povijest.

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024