Svečano zatvoren 1. Međunarodni festival folklora Split 2022!

srijeda, 7. rujna 2022.
Svečano zatvoren 1. Međunarodni festival folklora Split 2022!

Još se uvijek sabiru bezbrojni upečatljivi dojmovi nakon našeg 1. Međunarodnog festivala folklora Split 2022 koji se održavao od 31. kolovoza do 4. rujna, manifestacije na koju smo na poslijetku s pravom izuzetno ponosni. Umorni, ali ponosni.

FA Jedinstvo u organizaciji sa Splitsko-dalmatinskom županijom ponudio je mnogobrojnim građanima koji su pohodili događanja tijekom četiri festivalska dana pravu folklornu poslasticu u kojoj je sudjelovalo više od 200 izvođača iz svih dijelova svijeta.

Podsjetimo da je 31. kolovoza prije samog svečanog otvorenja ispred splitskog HNK gradom prošla vesela promenada, a ispod kampanela sv. Duje izmjenjivale su se folklorne grupe koje su namamile domaće i strane prolaznike na sam koncert.

Inače oduševljeni cjelokupnim ozračjem na festivalu ansambli iz Rumunjske, Italije, Mađarske, Hrvatske i Meksika gdje god bi se pojavili privlačili su pozornost znatiželjnih prolaznika koji su uživali u šarolikom šušuru popraćenom folklornim taktovima u što se i sami možete uvjeriti klikom na ovaj LINK (video).

Domaćin druge festivalske večeri bio je grad Solin, a naši su folkloraši sjajnim izvedbama na koncertu na Gradini ujedno sudjelovali i u zatvaranju Solinskog kulturnog ljeta. U ugodnoj solinskoj atmosferi koncert su otvorili domaćini iz KUD-a Salona, a ostatak večeri bio je rezerviran za naše drage goste.

Kako bismo raznovrsnost tradicijske kulture približili građanima, na možda svakodnevnoj lokaciji kao što je City Centar one, ponudili smo sasvim nesvakidašnji koncert. U promenadi su se mogle vidjeti bogate nošnje i uvod u program koji su grupe pripremile, a sam koncert bio je obilježen iznimnim izvedbama naših ansambala i sjajnim raspoloženjem publike.

Posljednji koncert 1. Međunarodnog festivala folklora održao se u Kaštel Štafiliću u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta, a prepuno gledalište na Igrišću pljeskom je ispratilo zatvaranje festivala.

Iznimna nam je čast što je FA Jedinstvo bio predvodnik ove manifestacije i toplo se nadamo da će ona postati splitska tradicija. Od srca zahvaljujemo TZ Splitsko-dalmatinske županije i TZ grada Splita, trgovačkom centru City Center One, digitalnom studiju Akvarij i vodi Leda koji su svesrdno pomogli ostvarenju ovog događaja.

Vidimo se ponovno dogodine!

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024