"U Jedinstva, u Jedinstva" - Video!

utorak, 25. rujna 2018.

S obzirom na vječne dobre vibracije i kreativni potencijal, razdoblje upisa uvijek bude popraćeno posebnom kampanjom po lokalnim medijima i društvenim mrežama, pri čemu se trudimo bit zanimljivi, svježi, drukčiji od drugih, gradeći svoj specifični put.

Prije nekoliko godina smo snimili pravi humoristični kratkometražni film, za Božić 2015. plesali na ledu, 2016. na turneji s ostalim gostujućim državama sa svih strana svijeta snimili upisni promo video, iste zime tada popularni mannequin challenge, a kreativni nerv nije mirovao ni ove godine.

Ideja je započela tek kao dobra zafrkancija na vječiti interni 'sukob' plesača i muzičara krateći nam dugu vožnju autobusom na ovogodišnjoj turneji u Italiji, a za stvaralačku iskru je spontano poslužila poznata pjesma „Lovrinac“ splitske rap-grupe Dječaci  na koju smo ponovno inercijom trenutka krenuli improvizirati stihove, opisujući u strofama stvarne ličnosti iz našeg ansambla.

Osjetivši da tu 'ima materijala', kroz interni brainstorming smo u nekoliko dana u potpunosti preradili tekst, nakon povratka u Split kontaktirali Dječake i Croatia Records koji su prepoznali potencijal i odmah pozdravili ideju ustupivši nam originalnu matricu koju je potom naš orkestar aranžirao udahnuvši joj folklorni štih, a da konačni proizvod dobije formu kakvu zaslužuje, pobrinuo se studio prof. Željka Šparmajera koji mu je dao ton, a ujedno poslužio i kao video-kulisa.

Produkt nešto više od mjesec dana entuzijastičnog rada je ova 'jedinstvena', dosad neviđena fuzija urbanog zvuka i folklora s pratećim video-spotom te radijskima jingleovima koji su oduševili urednike postaja i već se danima vrte po lokalnim stanicama. Da smo pogodili dobitnu formulu, govori činjenica da je video u trenutku ove objave dosad pogledan više od 10 tisuća puta.

S obzirom na kulturno djelovanje Jedinstva, utjecaj i renome kojeg ima, teškog srca moramo reći da nam ovakvi trenuci sreće stvari dođu kao lijek na rane stvorene konstantnim plivanjem 'protiv struje' i svakodnevnim borbama od kojih je najveća ona egzistencijalna za životni prostor u gradu Splitu, izostanak financijske potpore i manjak razumijevanja od strane lokalnih vlasti. No ustrajnim kvalitetnim radom, energijom, entuzijazmom i ponosom što imamo privilegiju okupljati i graditi ovakav kolektiv prepun višestrukih talenata, pozitive i tako svojstvene nam različitosti, zajedno – kako nam i ime kaže – nadvladavamo sve teškoće pripremajući se veliki jubilej i proslavu 100. obljetnice KUD-a koja nas čeka 2019. godine.

Stoga, ako tražite mjesto gdje se susreću mladost, glazba, putovanja, ples i pozitiva, mjesto za ispoljiti svoje kreativne ideje i steći prijatelje i uspomene za cijeli život – Jedinstvo je mjesto za vas.

Video: U Jedinstva (Lovrinac cover)

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2019