Sporazum o suradnji - Jedinstvo & HNK!

četvrtak, 19. srpnja 2018.
Sporazum o suradnji - Jedinstvo & HNK!

Napokon!

Trebalo je proći 99 godina ''hodanja'' da bi se napokon ozakonila veza između dvoje starih ljubavnika. Naravno malo se šalimo, ali eto dočekali smo i taj trenutak da neraskidive spone između Jedinstva i Hrvatskog narodnog kazališta konačno dobiju i svoju formalnu potvrdu.
U srijedu 18. srpnja, u Plavom salonu splitskog HNK, održano je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između našeg KUD-a Jedinstvo i Hrvatskog narodnog kazališta Split. Sporazum su potpisali intendant HNK Split Goran Golovko i Ida Punda Kavelj, predsjednica Jedinstva, a svečanom događaju su pored ostalih nazočili i v.d. ravnatelj opere HNK maestro Ivo Lipanović, poslovna tajnica kazališta Vesna Čotić, članica umjetničkog savjeta KUD-a Stefanija Buntić, te potpredsjednik Jedinstva Emin Sarajlić.
Potpisivanjem ovog ugovora nije samo formalno potvrđena dugogodišnja uspješna suradnja naših dviju splitskih kulturnih institucija koja seže još od samog početka 20. stoljeća i traje sve do današnjih dana, već se sklapanjem ovog Sporazuma stvaraju temelji za njeno daljnje proširenje.
Ovim Sporazumom suglasno se utvrđuje suradnja između HNK Split i Jedinstva pri ostvarivanju zajedničkih i samostalnih kulturno-umjetničkih projekata koji su od obostranog interesa, tako i od javno-društvenih interesa unutar okvira u kojem djeluju.
Ciljevi suradnje između HNK Split i Jedinstva su osiguravanje daljnjeg i unaprjeđivanje dosadašnjeg zajedničkog rada ovih institucija, kojim će se obostrano obogaćivati umjetnički i društveni život sredine u kojoj djeluju.

Duga je povijest veza Jedinstva i HNK, još od prvog nastupa zborova društva u tadašnjem Općinskom kazalištu daleke 1919. Iz KUD-a su proistekli ili su u njemu ostavili neizbrisivi trag veliki splitski umjetnici poput Josipa Hatzea, Silvija Bombardellija, Jakova Gotovca, Ane Roje, Oskara Harmoša, Gertrude Munitić, Ratomira Kliškića, Ljube Stipišića i mnogih drugih.

Recentna suradnja naših dviju institucija najviše se ogleda kroz redovito sudjelovanje plesnog ansambla Jedinstva u operi ‘’Ero s onoga svijeta’’, njegovom završnom kolu, čime se posljednjih 12 godina kazalište vratilo u vrijeme s početka 1950-ih godina kada su također plesačice i plesači Jedinstva sudjelovali u originalnoj izvedbi koreografije Oskara Harmoša, koja se i dan danas nalazi na repertoaru Jedinstva. Zanimljivost vezana za taj period je da je kao član Jedinstva i veliki vratar Hajduka Vladimir Beara plesao u operi, i od tada je nosio nadimak ‘’Leteći Ero’’.

Potpisivanjem Sporazuma HNK Split je pokazao otvorenost prema široj zajednici, a KUD Jedinstvo se još jednom potvrdilo ne samo kao jedno od vodećih amaterskih kulturno umjetničkih društava u Hrvatskoj, već i kao trajni čuvar baštine, njene sadašnjosti i budućnosti. I to upravo u godini, kakve li ironije, koju je EU proglasio godinom europske kuturne baštine, onoj koja prethodi 2019., kada će Jedinstvo nizom prigodnih događanja, proslaviti svoju 100 - tu obljetnicu.

A mi je čekamo sa sudskom presudom o iseljenju...

Galerija

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2020