Pregled ''jedinstvene'' 2017!

petak, 5. siječnja 2018.
Pregled ''jedinstvene'' 2017!

Ušli smo u 99. godinu života našeg Jedinstva, društva koje prkosi vremenu. Ostavili smo za nama godinu koja je donijela neke nove projekte i nove rekorde u niski bisera nastavka jedne lijepe priče započete početkom 20. stoljeća u našem rodnom gradu među tadašnjom mladeži, radnicima i težacima spli'skog puka.

U nastavku donosimo mali podsjetnik na jedinstvene događaje stare 2017. koji pokazuju da Jedinstvo predstavlja ipak nešto više od obične udruge građana, uz napomenu da Vas klikovi na crveno obojene i podcrtane riječi vode na nove linkove tj. vijesti koje su bile objavljene kroz godinu na našoj web stranici, portalima i ostalim medijima.

Nova predsjednica & novi Izvršni odbor Jedinstva

Nakon gotovo punih 12 godina uspješnog vođenja Jedinstva, Ružica Mikačić zahvalila se na dosadašnjoj funkciji predsjednice. Na izvanrednoj Izbornoj skupštini KUD-a Jedinstvo održanoj 12.10. 2017., isto su uradili i dotadašnji potpredsjednik Goran Begović te predsjednik umjetničkog savjeta Henrik Frua, obojica dugogodišnji članovi Jedinstva. Na istoj sjednici Skupštine društva jednoglasnom odlukom svih nazočnih članova, izabran je novi Izvršni odbor našeg društva. Za novu predsjednicu društva izabrana je Ida Punda Kavelj, nekadašnja dugogodišnja plesačica folklornog ansambla Jedinstva.
Ružici, Begi i Hariju velika zahvalnost za njihov višegodišnji predani rad, a novim licima s novim idejama i svježim energijama želimo sve najbolje i puno uspjeha u radu.

Novi projekti: Šotobraco i Jedinstveni Božić s Jedinstvom

Kažu da su narodne poslovice alibi za neuspjeh, ali koji put u njima stvarno se krije zrno mudrosti i istine poput onih vječitih Uzdaj se u se...snađi se druže... No šalili se mi ili ne, Jedinstvo je društvo koje je u potpunosti neovisno od privrednih subjekata bilo državnih ili privatnih, društvo svih građana Splita i svoj opstanak mora riješavati kreativnim projektima prilagođenih tržištu.
Iz takvog razmišljanja, u 2017. godini osmislili smo dva potpuno nova projekta u kulturno-turističkoj ponudi grada i ponudili ih TZ Split što su oni s oduševljenjem prihvatili.

Tako je nastao projekt Šotobraco Splitom osmišljen u svrhu  uvođenja novih sadržaja na lokacijama u gradu koje nisu dovoljno iskorištene u svom punom turističkom i kulturnom potencijalu. Također projekt donosi potpuno drukčiji doživljaj starog Splita uz mali odmak od karakteristične dosadašnje ponude koja nije dovoljno varolizirala hrvatsku i splitsku baštinu te uz dodatnu interakciju s gledateljima u potpunosti ispunjava osjećaj ugodnog boravka u Splitu.

O punom uspjehu ovog projekta dovoljno govori broj od nekoliko tisuća posjetitelja manifestacije, kao i veliki odjek Šotobraca na društvenim mrežama. Tako je video spot TZ Split kojim se promovira Šotobraco, pogledan u nekoliko dana više od 97 tisuća puta:

Kao logična posljedica uspjeha projekta Šotobraco Splitom uslijedio je novi projekt u vrijeme Adventa, kao neka vrsta zimske varijante prethodnog ostvarenja.

Projekt Jedinstveni prosinac zamišljen je kao pokušaj oživljavanja stare splitske tradicije kolendavanja u Božićno i adventsko vrijeme kroz pjesmu i glazbu uz približavanje tradicijske kulture građanima i turistima te proširivanje turističke ponude grada Splita u prosincu.

I ovdje smo u potpunosti postigli cilj o čemu dovoljno govori, možemo slobodno reći, prava ''pomama'' za našim programom, što su nam potvrdili i suorganizatori ovog projekta vodeći ljudi TZ Split.

Na kraju nikako ne smijemo zanemariti ogroman trud uložen u ovaj projekt od strane naših cura, sve odreda plesačica prvog ansambla. One su predvođene maestrom Franom Kussom otkrile svu raskoš svog pjevačkog talenta i najzaslužnije su za ostvarenje ovih sjajnih nastupa u sklopu adventskog projekta Jedinstva.

Bravo cure, bravo maestro!

Humanost i solidarnost na djelu

Svakog prosinca Jedinstvo daruje ono svoje najvrjednije što ima: osmjehe, veselje i radost na svojim nastupima.

Nastupi naših najmlađih i onih malo starijih članova za male heroje na Dječjem odjelu KBC Firule, kao i za djecu iz Centra ''Juraj Bonači'', zatim za štićenike Centra za starije osobe ''Zlatno doba'' – Split i za male Anđele, djecu sa poteškoćama u razvoju. Neprocjenjivo.

Još ako tome dodamo da smo nastupali besplatno za Udrugu sportaša invalida grada Splita, Kineziološki fakultet, Etnografski muzej Split, za prijatelje branitelje iz 158. brigade i 6. domobranske pukovnije HV-a, koncertom počastili novi naraštaj pilota HV-a iz zračne luke Zemunik, za pripadnike udruga nacionalnih manjina itd...Jednostavno to smo mi, to je Jedinstvo.

Završni koncert naših najmlađih

KUD Jedinstvo je ponosno na svoj rad sa najmlađima i  zasigurno ne treba strahovati za svoju budućnost u tom segmentu. Tako su i prošle godine naše Škole folklora gitare i mandoline u lipnju održale svoj tradicionalni, prošle godine 26. po redu, završni koncert u splitskom HNK.

Naše male plesačice i plesači, sviračice i svirači, polaznici naših škola, ukupno njih više od 150, pred rekordno ispunjenim gledalištem teatra pokazali su sve naučeno tijekom 8 mjeseci koliko traje nastava koju izvode naši i njihovi voditelji.
A onda za par godina sa stečenim iskustvom naši maleni naslijedit će svoje starije kolege i potvrditi činjenicu na koju smo ponosni: 99 % trenutih članova naših prvih ansambala potekli su iz naših škola.
Koliko nas ima... :)

Turneje i gostovanja: Poljska i Križ

Neizglasavanje proračuna grada Splita, kako smo već u prethodnim pregledima Jedinstvenih godina pisali, nema nikakvog utjecaja na naše poslovanje pa tako ni našu tradiciju odlaska na barem jednu inozemnu turneju godišnje. Prošle godine to je bila Poljska u kojoj nismo bili od Zakopana i osvojenog srebra sada već daleke 1999. Ovog puta naša destinacija je bila u neposrednoj blizini  polljske prijestolnice Varšave, u gradu Ożarów Mazowiecki  gdje smo u prvoj dekadi kolovoza predstavljali Hrvatsku i svoj Split na manifestaciji kojoj je u 6 dana njenog trajanja nazočilo preko 20 tisuća ljudi. Na 5. po redu smotri folklora pod nazivom Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ożarów Mazowiecki 2017., pored Jedinstva i domaćina, nastupale su i grupe iz Meksika, Bjelorusije i Turske. I ovog puta organizatori festivala i tamošnji gradonačelnik, oduševljeni našim nastupima i entuzijazmom ekipe ( vidi VIDEO),  ponovili su onu već poznatu sada već tradicionalnu rečenicu upućenu članovima Jedinstva''Vi ste najbolji mogući veleposlanici vaše zemlje''.

Na povratku u Split nakon noćnog razgledavanja grada i noćenja u Beču uz obavezni jutarnji šoping i kavicu u centru austrijske metropole sretno smo se vratili doma.

Ali nisu samo stariji članovi putovali.

Njegujući dugogodišnje prijateljstvo u kojem smo međusobno više puta izmjenjivali domaćinstvo, dječji ansambl i pripremni orkestar KUD-a Jedinstvo su sredinom svibnja bili gosti KUD-a Graničar iz Križa (Zagrebačka županija) na njihovom tradicionalnom „Proljetnom koncertu“.

Putovanja su nešto čemu se sve generacije s jednakim ushitom raduju pa je tako i ova mini-turneja u Moslavinu među našim plesačima dočekana širokog srca i s osmijehom na usnama kao nagrada za dosadašnji rad i motivacija za budući.

Mediji & društvene mreže

Medijske prašine oko nas u 2017. nije bilo ništa manje nego prethodne godine. O nama su pisali, pravili reportaže, snimali TV emisije, stavljali nas na naslovnice i duplerice.

Kvalitetan rad i istinske vrijednosti hrvatskog društva u konačnici, među silnim žutilom prisutnom u medijima, ipak nađu put do čitatelja i gledatelja. Tako su ove godine o nama pisali, intervjuirali nas i snimali: Slobodna Dalmacija24 sata, Dalmatinski portalNovaTVHRT,

Radio Split, Radio Dalmacija, Dalmacijadanas, Jutarnji listBookyourperfecttrip, Tportal...
Kako ono: ''Za dobrim konjem...''

2016. klizanje na ledu, 2017. mjuzikl i Bollywood i bel canto, Mozart, Schubert, Beethoven... Što nas čeka u 2019?!

Otkud sad ove stvari imaju veze s folklorom?! Ne bi mi, ali nas zovu... :)
Pobrojane stvari iz naslova na prvu zvuče nespojivo s raom Jedinstva no krenimo redom. Za klizanje i Split na ledu ste već čuli pa ne treba previše objašnjavati. Idemo dalje.
Kada se traže simboli Splita za neki video spot ili reklamu onda nema dileme da smo tu mi. Producenti mjuzikla ''Naša bila štorija'' pozvali su nas da uz Severinu, Danijelu, Karana, Giuliana i Tedija sudjelujemo svojim plesom i starim splitskim nošnjama u snimanju video spota za dotični mjuzikl. Naravno da smo pristali jer jednostavno kada vas u vlastitom gradu ne doživljavaju onda morate napraviti, kako je rekao jedan od najeminentnijih stručnjaka hrvatskog folklora (mi znamo o kome se radi...), medijski eksces. Jer više se pisalo o našem klizanju na ledu ili sada o snimanju spota ''Naše bile štorije'' , nego o bilo kojem našem uobičajenom koncertu ili nekom humanitarnom nastupu.

A što tek reći o tome kada ti iz Bollywooda ulete s pitanjem bili sudjelovali u snimanju reklame za sapun za tržište Indije. Još kad u njemu glumi jedna od tamošnjih velikih umjetnica,  zvijezda Bollywooda, model, glumica i pjevačica Priyanka Bhardwaj...gdje ćeš boljeg ''ekscesa''. Može!
Na snimanju je bilo zabavno, pao je pokoji selfie, a kad nam producenti iz Indije pošalju snimku, odmah je stavljamo na mrežu.

Međutim ovakve povremene lakše teme ne ometaju nas da se u svakodnevnom radu bavimo i nečim ozbiljnijim, na primjer - ozbiljnom glazbom. Tako smo ove godine po prvi put ostvarili čaroliju spoja nježnog zvuka naših mandolina i ljepote božanstvenog soprana.
Na Božićnom koncertu održanom u Pinakoteci crkve Gospe od zdravlja, nakon višemjesečnih priprema, premijerno smo održali koncert Mandolinskog orkestra Jedinstva i nadolazeće zvijezde splitske i sigurni smo svjetske operne scene, mlade sopranistice Đine Vučković. Izvodeći djela Beethovena, Mozarta, Verdija, Schuberta, Francka, ''naša ekipa'' pod dirigentskom palicom prof. Zvonimira Slavičeka oduševila je ispunjenu dvoranu Pinakoteke.

Nastavak suradnje slijedi uskoro... 

Evidencija članstva, Veterani  i prikupljanje arhivske građe

KUD Jedinstvo je jedna velika obitelj kroz koju je prošlo preko 15.000 članova tijekom ovih, sada već skoro 99 godina!
Kako bi za okruglih 100 godina na jednom mjestu objedinili što je više moguće podataka iz povijesti našeg KUD-a, tako nam je dragocjena svaka informacija, slika, uspomena, članak iz novina, priča....Jednom rječju sve ono što je vezano za Jedinstvo. Čekamo Vas!

No ne živi se od uspomena. Pjesma, ples i svirka, to je ono što je održalo ovog stogodišnjaka vitalnim.
Zato smo krajem godine svojim ''veteranima'' osigurali nekoliko termina da se malo razgibaju, upjevaju i uštimaju na vrijeme kako bi u punom sjaju zablistali u 2019., godini proslave naše 100-te obljetnice.

Svestrani Jedinstveni

Jedinstvo je već odavno olakšalo odluku svim splitskim roditeljima i riješilo ih svih dilema oko odabira najboljeg okuženja za odrastanje i izbora slobodne aktivnosti za svoje dijete. Da ''Jedinstveni'' nisu samo uspješni na pozornici, pokazuju njihove uspješne karijere i uspjesi  na drugim poljima, kao i interes medija za njih. Tako smo u prošloj godini, pored već naših redovito prisutnih maratonaca i polaznika zimske i ljetne škole folklora, imali i one naj: najbolje kuhare (Drago Mandić), najbolje maturante (Toma Petar Sikora)

najbolje pjevačice (Ivana Giljanović - klapa Orca)... S druge strane neki su davali intervjue u kojima je riječ Jedinstvo bila neizostavna prilikom predstavljanja njihovih karijera. Režiseri, glumci, estradnjaci... Ima nas.
I da ne zaboravimo ono najvažnije, čestitamo bivšim studentima koji su stekli akademske titule i postali doktori, profesori, inženjeri te školarcima koji su se tek otisnuli u akademske vode.

Jer kao što su neki primjetili lani na koncertu s ansamblom Lado u Spaladium areni, postava ''Vrlike'' izgledala je otprilike ovako: magistar, doktor, magistar, profesor na sveučilištu, student, najbolji maturant u državi! Jedinstveni ISO standard.

Sezona nastupa – Hrvatska 365!

Već 10-ak  godina ne nastupamo samo tijekom ljetne sezone, nego to radimo kontinuirano tijekom cijele godine. Razlog tome leži u činjenici da se moramo snalaziti jer održati nivo visoke kvalitete programa nije lako ni jeftino. Koncerti na kruzerima traju svih 12 mjeseci, a s novim projektima sebi smo ''nabili'' još veći broj obveza bez kojih ne možemo jer u trenutnoj situaciji to je jedina garancija za opstanak društva.

Proljetno - ljetna sezona donijela nam je pored redovitih nastupa u Splitu i Dalmaciji  (Trogir, Kaštel Stari, Podgora, Podstrana,  Imotski, Tučepi, Vodice, Zemunik), nastupe u Križu (Zagrebačka županija) te u Poljskoj. Uz adventske nastupe, te sve nabrojano dolazimo do zavidnih rezultata i obaranja nekih rekorda u broju godišnjih nastupa. Pa evo malo statistike.

U 2017. godini sve sekcije i ansambli KUD-a Jedinstvo (orkestar + folklor + vokalna grupa+ dječji ansambl + škola folklora + škola gitare i mandoline) imale su točno 129 nastupa, od toga čak 107 u našem gradu Splitu! 
Kroz svoju povijest Jedinstvo je itekako imalo godina sa velikim brojem nastupa no ovo je svakako u posljednjih 30-ak godina jedna, ako ne najrekordnija po broju nastupa, onda jedna od ''najnapornijih'' godina. Ogromne su to brojke za jedan amaterski ansambl, a ono što možemo sigurno tvrditi je činjenica da je 2017., godina sa najvećim brojem nastupa u Splitu u povijesti  Jedinstva. A mjesec prosinac 2017. sa 27 nastupa u 31 dan je nešto što ćemo teško ikada više ponoviti.
Amateri, kapa do poda!

Od tih 129 nastupa tijekom prošle godine u 14 gradova4 županije2 države na kojima je prema našoj evidenciji nazočilo preko 60.000 gledatelja, održano je 22 cjelovečernjih koncerata, 76 koncerata od 50 minuta, dok su ostali nastupi bili u trajanju od 15 minuta do pola sata. 

U navedenih 129 programa nastupilo je 70 članova folklorne sekcije, 28 članova orkestra, 25 članica vokalne sekcije i 190 članova dječjeg ansambla, škole folklora gitare i mandoline. Sportskim rječnikom rečeno, dres KUD-a Jedinstvo u prošloj godini nosilo je 323 člana!!!
Nije loše!

A pred nama su kao i svake godine veliki izazovi!

Hoćemo li sljedeću proslavu dočekati sa riješenim vječitim problemom prostora u kojem radimo ili ćemo u rujnu mjesecu godine Euopske kulturne baštine 2018 postati beskućnici? Hoćemo li imati razumijevanja nadležnih za obnovu nošnje i instrumenata, za nove koreografije, nove sekcije, putovanja, festivale...? Nadamo se većem razumijevanju sadašnjih gradskih poglavara za gotovo 500 članova i 107 nastupa u gradu našeg rođenja long, long time ago...

Naravno da sa ljudskim potencijalom kojim raspolažemo, dišpetom i entuzijazmom, odgovori na sva ta pitanja će biti riješena ipak u korist -Jedinstva!

I zato sačuvajmo ovaj zanos koji traje, kao zalog za nova druženja i uspjehe našeg ''vječno mladog starca'' koji je eto ušao i u 99. godinu života i pomozimo mu SVI, i bivši i sadašnji i budući, na način koji najbolje znamo i možemo kako bi zajedno dočekali i onu veliku brojku – 100!

Sretna nam svima nova jedinstvena 2018. godina!

 

 

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2018