Dječji ansambl na turneji (fotogalerija)

subota, 20. svibnja 2017.
Dječji ansambl na turneji (fotogalerija)

Njegujući dugogodišnje prijateljstvo u kojem smo međusobno više puta izmjenjivali domaćinstvo, dječji ansambl i pripremni orkestar KUD-a Jedinstvo su prethodnog vikenda bili gosti KUD-a Graničar iz Križa na njihovom tradicionalnom „Proljetnom koncertu“.

Putovanja su nešto čemu se sve generacije s jednakim ushitom raduju pa je tako i ova mini-turneja u Moslavinu među našim plesačima dočekana širokog srca i s osmijehom na usnama kao nagrada za dosadašnji rad i motivacija za budući.

Na „Proljetnom koncertu“ se dječji ansambl, uz neizostavnu pratnju mandolinsko-tamburaškog orkestra čiji su svirači posebno za ovu prigodu također pronijeli odgovarajuće tradicionalne nošnje, predstavio s četirima koreografijama od čega su uvodna, jasno, bili Stari splitski plesovi, a u nastavku su prikazani završno kolo iz opere „Ero s onoga svijeta“, zatim Ličko kolo i tanac te za kraj Prigorski plesovi. Orkestar je pored toga još odsvirao skraćenu verziju plesova Korčule ukomponirano s pjesmom Ruža crvena, a na tamburama su publiku uveseljavale melodije plesova Hrvata Bunjevaca. Na kraju programa su Jedinstvo i Graničar zajedničkim snagama otpjevali i odsvirali svoj djeci dragu pjesmu „Letovanić“.

Unatoč relativno kratkom vremenu boravka, vodstvo puta se pobrinulo da se provedeno vrijeme maksimalno iskoristi. Tako su u petak na putu do Križa proveli fino proljetno jutro u nacionalnom parku Paklenica, u subotu obišli znamenitosti Križa, zatim Vezišće i spomen-kuću Milke Trnine, našeg čuvenog opernog soprana, a na povratku u nedjelju u Zagrebu posjetili Etnografski muzej i proveli neko vrijeme u samostalnom điru po metropoli da bi se u večernjim satima prepuni dojmova sretno vratili kući.

Na taj su način naši adolescenti vidjeli minijaturni uzorak svega onog lijepog što ih čeka na turnejama kada jednom zakorače u prvi ansambl na čija vrata lagano kucaju, a za kraj ovog izvještaja se srdačno zahvaljujemo našim dragim Graničarima koji su nam ponovno pružili svu svoju ljubav i gostoprimstvo te jedva čekamo neke buduće suradnje – na obostrano zadovoljstvo.

Galerija

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2020