1. Mjesto - International musical Eisteddfod

Llangollen, Wales, Velika Britanija

Godina nastupa: 1965
1. Mjesto

Prvo povijesno - Prvo mjesto na međunarodnoj sceni osvojeno je 1965. na jednom od najvećih festivala, onom u Llangollenu.
Wales, Velika Britanija i International musical Eisteddfod
postalo je tema razgovora i legendarna priča koja se prenosi naraštajima ''Jedinstva'', upravo te 1965., kada je ekipa folklornog ansambla ''Jedinstvo'', svi odreda klasni plesačice, plesači i svirači, osvojila najsjajnije odličje u velikoj konkurenciji ansambala iz cijeloga svijeta. Nakon dva-tri dana putovanja (to je posebna priča) članovi generacije 65' u Split donose trofej sa likom zmaja, nacionalnim simbolom Walesa.

Uspjeh KUD-a ''Jedinstvo'' odjeknuo je cijelom Velikom Britanijom, pa je već slijedeće 1966., uslijedio poziv za sudjelovanje na Folk festivalu u organizaciji The English folk dance & song society, koji se održavao u slavnom Londonskom Royal Albert Hallu. ''Jedinstvo'' je na ovoj smotri folklora nastupilo kao poseban gost festivala i to kao jedini izvođač izvan Ujedinjenog Kraljevstva.

Kakav je veliki interes, kako publike tako i medija,  vladao za Jedinstvom  u to vrijeme, govori i podatak da nakon Londona ansambl odlazi u Cardiff kako bi u studijima TWW, tamošnje nacionalne televizije, snimio samostalni show uz posebnu scenografiju osmišljenu samo za tu prigodu.

To su vremena koja se nikad neće zaboravitii. Početak ''žetve'' svjetskih medalja.

Najnovije nagrade

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024